Berita Terkini

Inflasi Harga Pengeluar Sweden Perlahan; Pertukaran Baki Perdagangan Ke Lebihan

Inflasi harga pengeluar Sweden menurun untuk bulan keempat secara berturut-turut pada bulan Julai, data dari statistik Sweden menunjukkan pada hari Selasa. Indeks harga pengeluar meningkat kepada 2.0 peratus tahun ke tahun pada bulan Julai, berikutan kenaikan 2.5 peratus pada bulan Jun.

Harga pasaran eksport dan import meningkat masing-masing sebanyak 2.5 peratus dan 0.6 peratus. Secara bulanan, harga pengeluar meningkat kepada 0.3 peratus pada bulan Julai. Data berasingan dari pejabat statistik menunjukkan bahawa imbangan perdagangan mengembang kepada lebihan SEK 6.7 bilion daripada defisit SEK 1.2 bilion pada bulan yang sama tahun lepas.

Eksport meningkat kepada 13 peratus tahun ke tahun dan import meningkat sebanyak 6.0 peratus. Imbangan perdagangan bukan EU menunjukkan lebihan SEK 16.2 bilion, sementara perdagangan di EU mengakibatkan defisit SEK 9.5 bilion. Pelarasan musim, lebihan perdagangan sedikit menurun kepada SEK 6.1 bilion pada bulan Julai daripada SEK 6.3 bilion pada bulan Jun. Bagi tempoh Januari hingga Julai, lebihan dagangan ialah SEK 30.9 bilion. Eksport dan import masing-masing meningkat 9.0 peratus dan 3.0 peratus.