Berita Terkini

Modal perbelanjaan Australia mencatat penurunan tidak disangka-sangka dalam suku kedua

Perbelanjaan modal Australia mencatat penurunan secara tidak diduga pada suku kedua apabila pertumbuhan yang kukuh dalam pelaburan jentera dan kelengkapan diimbangi oleh perbelanjaan yang lebih lemah ke atas bangunan, data dari Biro Statistik Australia mendedahkan Khamis. Jumlah perbelanjaan modal baru berkurangan sebanyak 0.5 peratus secara berurutan pada suku kedua, menggambarkan jangkaan untuk peningkatan 0.4 peratus. Pelaburan dalam bangunan dan struktur merosot 3.3 peratus, sementara di loji dan jentera meningkat 2.5 peratus. Secara tahunan, capex keseluruhan menurun 1 peratus pada suku kedua.

Walau bagaimanapun, syarikat menaikkan rancangan pelaburan mereka untuk 2019-20. Mengikut anggaran ketiga, capex adalah A $ 113.4 bilion, iaitu 14.9 peratus lebih tinggi daripada anggaran kedua. Anggaran terbaru untuk 2018-19 datang pada A $ 112.1 bilion, skor mencatat sedikit penurun sebanyak 0.1 peratus daripada anggaran sebelumnya. Marcel Thieliant, seorang ahli ekonomi di Capital Economics berkata, walaupun perbelanjaan modal lebih cenderung terus menurun pada 2019/20, daya tarik dari pelaburan merosot harus mula menyederhana ke atas kuarters yang akan datang. Pejabat statistik dijadualkan mengeluarkan akaun negara suku tahunan untuk suku kedua pada 4 September.

Ekonomi telah berkembang hanya 0.4 peratus pada suku pertama. KDNK dijangka berkembang 0.5 peratus pada suku kedua, kata Andrew Hanlan, seorang pakar ekonomi di Westpac. Data kerja pembinaan yang dikeluarkan Rabu lebih lemah daripada jangkaan, yang mengimbangi risiko terbalik terdahulu yang dikaitkan dengan anggaran eksport bersih yang lebih kukuh serta mengimbangi kejutan pada perbelanjaan peralatan, kata Hanlan.