Berita Terkini

Pertumbuhan KDNK Thailand Melemah Dalam Tempoh 5 Tahun; Tinjauan Taraf Kerajaan

Tinjauan pertumbuhan ekonomi Thailand telah meningkat selepas ekonomi mencatatkan pertumbuhan paling lemah dalam tempoh lima tahun pada suku kedua disebabkan permintaan dan eksport domestik yang lemah. Produk domestik kasar berkembang 2.3 peratus tahun ke tahun pada suku kedua, lebih perlahan daripada kenaikan 2.8 peratus yang dilihat pada suku pertama, Majlis Pembangunan Ekonomi dan Sosial Kebangsaan berkata Isnin. Ini adalah pertumbuhan paling lemah sejak suku ketiga tahun 2014, tetapi sejajar dengan jangkaan. Secara suku tahunan, ekonomi meningkat 0.6 peratus pada suku kedua selepas meningkat 1 peratus dalam tempoh sebelumnya.

Agensi itu menurunkan prospek pertumbuhan keseluruhannya untuk 2019 kepada 2.7 peratus - 3.2 peratus daripada 3.3 peratus - 3.8 peratus dianggarkan pada bulan Mei. Eksport dijangka berkurangan 1.2 peratus berbanding pertumbuhan 2.2 peratus yang dijangka sebelum ini. Walaupun kesan asas yang menggalakkan dan rangsangan fiskal dan monetari yang kukuh boleh membantu menyediakan pemulihan pada suku ketiga dan keempat tahun ini, ia akan menjadi lebih sukar bagi ekonomi untuk mengatasi 3 peratus baru yang normal untuk pertumbuhan KDNK tahun ini, Prakash Sakpal , kata pakar ekonomi ING. Gareth Leather, seorang ahli ekonomi di Capital Economics, berkata dengan permintaan global yang lemah dan kemerosotan dalam sektor pelancongan cenderung menyeret prospek pertumbuhan ke atas suku yang akan datang, ekonomi dijangka terus lemah. Malah ramalan pertumbuhan rasmi merendahkan terlalu optimistik, Leather. Garispanduan sampingan pengeluaran KDNK menunjukkan perbelanjaan swasta meningkat 4.4 peratus setiap tahun pada suku kedua setelah kenaikan 4.9 peratus pada suku pertama.

Pertumbuhan penggunaan akhir Kerajaan berkurang kepada 1.1 peratus daripada 3.4 peratus. Pada masa yang sama, pelaburan domestik meningkat sebanyak 2.0 peratus berbanding kenaikan 3.2 peratus pada suku pertama. Bagi sektor luaran, eksport dan import barangan dan perkhidmatan menurun masing-masing sebanyak 6.1 peratus dan 2.7 peratus. Pertukaran mata wang dan konflik perdagangan AS-China yang semakin perlahan semakin berkurangan.