Berita Terkini

Pound Meningkat Di Tengah Risiko Pada Rangsangan Harapan

Pound mengukuh berbanding mata wang utama dalam sesi Asia pada Isnin di tengah-tengah risiko selera, memandangkan hasil Perbendaharaan AS meningkat semula dan Bank Rakyat China berkata ia akan menggunakan kaedah pembaharuan berasaskan pasaran untuk membantu menurunkan kadar pinjaman sebenar dan menggalakkan ekonomi perlahan .

PBoC mengatakan bahawa pembaharuan kepada mekanisme kadar utama pinjaman akan membantu menurunkan kadar faedah lebih jauh, sehingga mengurangkan pembiayaan perusahaan. Pelabur juga menyuarakan laporan media yang menyatakan bahawa kerajaan gabungan Jerman mungkin terbuka untuk menjalankan defisit fiskal untuk menentang kemungkinan kemelesetan. Data dari laman web hartanah Rightmove menunjukkan bahawa jualan rumah UK meningkat dengan mendadak pada bulan Ogos kerana pembeli berkeras untuk membuat kontrak dengan lebih baik daripada tarikh akhir Brexit.

Walaupun tempoh yang tenang di pasaran hartanah, jumlah jualan mencatatkan 6.1 peratus tahun ke tahun pada bulan Ogos ini. Pound mengukuh kepada 129.51 berbanding yen daripada nilai penutupan 129.14 hari Jumaat. Rintangan kemungkinan yang seterusnya untuk pound dilihat di tahap 132.00. Data dari Kementerian Kewangan menunjukkan bahawa Jepun mencatatkan defisit perdagangan barangan sebanyak 249.6 bilion yen pada bulan Julai. Skor ini berada di bawah ramalan untuk kekurangan 194.5 bilion yen berikutan defisit yen 589.5 bilion pada bulan Jun. Pound menaik ke tahap yang lebih tinggi kepada 1.2172 berbanding dolar AS, dari paras terendah 1.2140 pada 9:00 malam ET. Pound dilihat mencari rintangan di sekitar tahap 1.27.

Selepas penurunan kepada 1.1874 berbanding franc Swiss pada jam 5:45 petang ET, arah mata wang melakukan pembalikan dan meningkat kepada 1.1923. Jika pound terus meningkat, 1.21 dilihat sebagai tahap rintangan seterusnya. Pound dihargai kepada 0.9112 berbanding euro, selepas menurun ke 0.9136 jam 8:45 malam ET. Pound kemungkinan akan menemui tahap rintangan di sekitar tahap 0.90. Seterusnya, data akaun semasa Eurozone untuk indeks harga pengguna bulan Jun dan terakhir untuk bulan Julai akan menurun dalam sesi Eropah.