Berita Terkini

RBA Untuk Pertimbangkan Pelaksanaan Dasar Monetari Perlahan Jika Perlu, Minit Berkata

Reserve Bank of Australia akan mempertimbangkan pelonggaran monetari yang lebih jauh jika diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan inflasi yang mampan dan mengkaji semula pelbagai tindakan mengurangkan dasar yang tidak konvensional, berdasarkan minit mesyuarat yang diadakan pada bulan Ogos.

Pada mesyuarat itu, para pembuat dasar menilai ia sesuai untuk melihat perkembangan di kedua-dua ekonomi global dan domestik sebelum mengurangkan kadar lebih lanjut, menurut minit itu pada hari Selasa. Bank mengekalkan kadar tunainya pada 1.00 peratus pada bulan Ogos. Terdahulu, RBA telah menurunkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas pada bulan Jun dan Julai. Pengurangan harga sebelum ini adalah yang pertama sejak pertengahan 2012.

"Berdasarkan maklumat yang ada dan senario pusat yang dibentangkan, para ahli menganggapnya munasabah untuk mengharapkan bahawa tempoh jangka panjang kadar faedah yang rendah diperlukan di Australia untuk membuat kemajuan yang berterusan ke arah pekerjaan penuh dan mencapai peningkatan yang lebih terjamin ke arah sasaran inflasi, "kata minit itu. Lembaga membincangkan langkah-langkah dasar monetari yang tidak konvensional, seperti kadar faedah yang sangat rendah dan negatif, panduan hadapan yang jelas dan menurunkan kadar bebas risiko jangka panjang dengan membeli sekuriti kerajaan.

Langkah-langkah lain menyediakan pembiayaan jangka panjang kepada bank untuk menyokong penciptaan kredit; membeli aset sektor swasta; dan intervensi pertukaran asing. Ahli-ahli mengamati bahawa pakej langkah cenderung lebih berkesan daripada langkah-langkah yang dilaksanakan secara berasingan. Akhirnya, penting bagi bank pusat untuk berkomunikasi dengan jelas dan konsisten mengenai langkah-langkah ini.