Berita Terkini

Enam lagi negara menyertai INSTEX

Pada masa ini, agak sukar untuk menjalankan urus niaga wang di sesetengah negara Asia kerana faktor geopolitik tertentu. Walau bagaimanapun, enam negara Eropah telah mencapai keputusan bersama yang sesuai dengan Iran dan kerajaan negara-negara seperti Perancis, Jerman, dan Inggeris.
Paris, London, dan Berlin mengalu-alukan enam negara Eropah baru kepada mekanisme barter INSTEX. Terkenal bahawa Perancis, Jerman, dan UK adalah pengasas instrumen kewangan ini. Projek itu dilancarkan pada awal tahun ini sebagai respons kepada sekatan AS yang dikenakan ke atas Iran untuk menghentikan eksport minyak dari republik Islam. Belgium, Denmark, Finland, Belanda, Norway, dan Sweden juga bersedia menyertai INSTEX.

Selain itu, kerajaan negara menekankan pentingnya pelaksanaan program nuklear Iran yang dikenali sebagai Pelan Tindakan Komprehensif Bersama. Terdahulu, AS juga menyokong perjanjian itu tetapi kemudian menukar keputusannya. INSTEX terletak di Paris dan berfungsi sebagai pusat penjelasan yang membolehkan Iran menjual minyak dan produk lain.

Pakar-pakar berpendapat bahawa INSTEX adalah alat yang berisiko tinggi kerana AS mengancam untuk mengenakan sekatan ke atas semua negara yang bekerjasama dengan Iran.