12 Weeks of Fear, What About Crypto Sentiment Now?

 Indeks ketakutan dan ketamakan Bitcoin merupakan salah satu indikasi yang kerap digunakan dalam kalangan komuniti kripto bagi mengukur sentimen umum masyarakat terhadap Bitcoin. Pada minggu ini, setelah sekian lama indikasi tersebut mula menunjukkan perubahan, dari “ketakutan melampau” kepada “ketamakan”. Ini merupakan kali pertama dalam tempoh hampir 3 bulan, indikasi ini menunjukkan tahap ketamakan selepas beberapa minggu lalu harga BTC meningkat $10,000.


Indeks ketakutan dan ketamakan ini adalah berdasarkan pandangan umum komuniti terhadap BTC dan aset kripto lain. Lebih tepat lagi, faktor tersebut merangkumi tinjauan, komen media sosial, turun naik harga, dan jumlah pegangan.


Perubahan ini adalah disebabkan pemain pasaran cenderung untuk membeli lebih banyak ketika harga meningkat yang mengakibat FOMO. Sebelum ini, pasaran berada dalam ‘ketakutan yang melampau’ selama beberapa bulan kerana harga Bitcoin telah jatuh dari $60,000 kepada $29,000.Walaubagaimanapun, perkembangan terkini telah mengubah sentimen orang ramai. Akibatnya, indeks telah mencapai 60 (keserakahan) untuk pertama kalinya dalam hampir tiga bulan setelah jatuh ke 10 (ketakutan melampau) beberapa kali.


Terlepas dari faktor-faktor lain, indeks ketakutan dan ketamakan adalah antara yang berkaitan dengan harga bitcoin. Justeru dapat dikatakan juga kenaikan harga baru-baru ini adalah menjadi faktor mempengaruhi perubahan indikasi ini.


Terkini harga Bitcoin didagangkan pada paras harga $39,598.24 seunit.

Previous Post Next Post